Η διαχείριση των εγκαταστάσεων, γνωστή κι ως «facility management» αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην εύρυθμη λειτουργία μιας επιχείρησης, αφού σκοπός της είναι να εξασφαλίσει ότι ο φυσικός χώρος εργασίας προάγει την παραγωγικότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του προσωπικού της.
Μοιραία, αποτελεί μια ιδιαίτερα πολύπλοκη κι απαιτητική διαδικασία, η οποία χρίζει ενασχόλησης μιας εξειδικευμένης ομάδας. Ζητούμενο είναι η διατήρηση του υψηλού επιπέδου ικανοποίησης και παρακίνησης του συγκεκριμένου τμήματος του προσωπικού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence, εφεξής ΑΙ), η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση των ικανοτήτων τους με απώτερο σκοπό την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων.
Αρχικά, κρίνεται απαραίτητο οι ομάδες διαχείρισης εγκαταστάσεων να είναι εξοπλισμένες με καινοτόμα ΑΙ-εργαλεία, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν το έργο τους. Κι αυτό, γιατί ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία μιας προνοητικής υπηρεσίας καθαριότητας συντήρησης, που αναλύοντας δεδομένα, θα προβλέπει πότε πρόκειται να αποτύχει ο εξοπλισμός, αποτρέποντας, έτσι, δαπανηρές διακοπές λειτουργίας. Μπορεί, επίσης, να αυτοματοποιήσει κάποιες ρουτίνες, εξοικονομώντας χρόνο για πιο στοχευμένη εργασία. Επενδύοντας στην τεχνητή νοημοσύνη, η διοίκηση αποδεικνύει ότι εκτιμά τη δουλειά της ομάδας και δεσμεύεται για την επιτυχία της.
Με την AI να εξελίσσεται ταχέως, η παροχή ευκαιριών για εκπαίδευση κι ανάπτυξη διασφαλίζει ότι η ομάδα ακολουθεί πιθανές εξελίξεις. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει από εργαστήρια για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στη διαχείριση εγκαταστάσεων, μέχρι πρόσβαση σε διαδικτυακά μαθήματα. Έτσι, όχι μόνο βελτιώνεται η ποιότητα της εργασίας, αλλά η επιχείρηση δείχνει ότι ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της ομάδας στην ψηφιακή εποχή.
Επιπλέον, μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να είναι σε θέση να αυξήσει τις ανθρώπινες ικανότητες, αλλά είναι απαραίτητο να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα, όπου άνθρωπος και AI συνεργάζονται απρόσκοπτα. Η ενθάρρυνση της ανοιχτής επικοινωνίας κι ανατροφοδότησης μεταξύ των μελών της ομάδας και των συστημάτων AI επιτρέπει τη συστηματική βελτίωση. Η αναγνώριση και η επιβράβευση των μελών της ομάδας για την προσαρμοστικότητα και τις δεξιότητες ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης ενισχύει το ηθικό τους κι ενθαρρύνει τη συνεχή αριστεία.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στον εξορθολογισμό των διαδικασιών, μειώνοντας την επιβάρυνση των ομάδων facility management. Αυτό περιλαμβάνει την αυτοματοποίηση εργασιών ρουτίνας, όπως ο προγραμματισμός συντήρησης ή η ανάλυση δεδομένων για τον εντοπισμό περιοχών προς βελτίωση. Με τη συμβολή της ΑΙ, μπορεί να προωθηθεί η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, ελευθερώνοντας χρόνο για ξεκούραση και χαλάρωση με αποτέλεσμα μια πιο υγιή και χαρούμενη ομάδα.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει, τέλος, ένα ισχυρό εργαλείο για την καλλιέργεια της κουλτούρας της καινοτομίας με την εφαρμογή νέων προσεγγίσεων και λύσεων. Αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε πιο αποτελεσματικές διαδικασίες με εξοικονόμηση κόστους και βελτιωμένα αποτελέσματα για την επιχείρηση. Προτρέποντας την ομάδα να αγκαλιάσει την ΑΙ, δείχνει ότι εμπιστεύεται κι εκτιμά την τεχνογνωσία των μελών της στη διαμόρφωση του μέλλοντος του facility management.
Συμπερασματικά, λοιπόν, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τη διαχείριση εγκαταστάσεων, ενδυναμώνοντας τις ομάδες να επιτύχουν νέα επίπεδα αποδοτικότητας κι αποτελεσματικότητας. Κι όλα αυτά, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός αφοσιωμένου συνόλου με ισχυρά κίνητρα και στόχευση στην αριστεία στην ψηφιακή εποχή.