Τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την εποχή της πανδημίας λόγω κορονοϊού, γίνεται πολύς λόγος για τον ρομποτικό κι αυτόνομο καθαρισμό. Ποια είναι, όμως, τα πραγματικά οφέλη από μια τέτοια μετάβαση;
Θεωρείται δεδομένο, ότι η ρομποτοποίηση των εργασιών καθαρισμού συμβάλει στην αύξηση τόσο της ποιότητας όσο και της διαθεσιμότητας για καθαριότητα εντός μιας κτιριακής εγκατάστασης. Γιατί σε αντίθεση με το ανθρώπινο δυναμικό, το αυτόνομο μηχανικό καθάρισμα μπορεί να λειτουργεί προληπτικά, με συνεχείς ελέγχους στο χώρο ευθύνης για την εξεύρεση πιθανών εργασιών. Μάλιστα, βελτιώνει την παραπάνω διαδικασία με τρεις συγκεκριμένους τρόπους:
- Εφαρμογή: Είτε πρόκειται για υγρό ή στεγνό πλυντήριο, για ηλεκτρική σκούπα ή υβριδικό μηχάνημα πολλαπλών ειδικοτήτων, ένα ρομπότ μπορεί να καθαρίσει σχολαστικά οπουδήποτε χρειάζεται, χωρίς πρόσθετα εργαλεία ή άλλους πόρους, μεταφέροντας μόνο του όλα τα απαραίτητα.
- Αφοσίωση: Ανάλογα με τον τύπο της εγκατάστασης και τα μηχανήματα που εμπλέκονται, ένας καθαριστής – ρομπότ μπορεί να βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση, αναζητώντας περιοχές που χρίζουν καθαριότητας ή να εκτραπεί από τον κύκλο του για να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες καθαρισμού από τον χειριστή του.
- Συνεργασία: Η τηλεμετρία των μηχανημάτων αλλά και μια πληθώρα δεδομένων καθαριότητας μπορούν να βοηθήσουν μηχανήματα και ανθρώπους να κατανοήσουν, ακριβώς, ποιες είναι οι ανάγκες καθαρισμού μιας εγκατάστασης.
Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στις συγκεκριμένες εργασίες να απελευθερώνεται, προκειμένου να του ανατεθούν πιο ουσιαστικά καθήκοντα. Η συμμετοχή των ρομπότ στην καθαριότητα, ωστόσο, δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως αντικατάσταση του ανθρώπινου παράγοντα, αλλά ως ένα συνεργατικό εργαλείο, που μπορεί να εργασθεί, χωρίς τη συνεχή επίβλεψη. Θα εξακολουθούν, όμως, να δίνουν αναφορά εργασιών στους ανθρώπους και να επαναπρογραμματίζονται από αυτούς.
Γίνεται, άμεσα, αντιληπτό, ότι το κόστος θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην υιοθέτηση τέτοιων τεχνολογιών αιχμής. Η εφαρμογή ρομποτικού ή αυτόνομου καθαρισμού σε μια κτιριακή εγκατάσταση συνεπάγεται έξοδα αγοράς, εκπαίδευσης και συνεχούς συντήρησης, γι’ αυτό και βρίσκεται, ακόμη, σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο. Ως αποτέλεσμα αυτού, ορισμένοι κατασκευαστές και διανομείς μηχανών έχουν προσφέρει μοντέλα χρηματοδοτικής μίσθωσης για μηχανήματα με σκοπό να μετριάσουν μέρος του αρχικού επενδυτικού κόστους.
Στα θετικά μπορεί, επίσης, να συνυπολογιστεί και το ότι οι εγκαταστάσεις, που υιοθετούν ρομποτικά μηχανήματα καθαρισμού, δύνανται να αξιολογήσουν μακροπρόθεσμα κόστη, όπως τη χρήση πόρων (νερό, ρεύμα, χημικά), αλλά και να προγραμματίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και σύμφωνα με τις αναμενόμενες ανάγκες τους μελλοντικά πλάνα.
Εκεί που, ίσως, υπάρχει μεγαλύτερη απορρόφηση είναι στις καινούργιες κτιριακές εγκαταστάσεις, ειδικά στα «έξυπνα κτίρια», τα οποία μπορούν να υιοθετήσουν την προηγμένη τεχνολογία καθαριότητας με έναν ολοκληρωμένο τρόπο. Έτσι, όσο περισσότεροι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με τον ρομποτικό καθαρισμό στα κτίρια και τις επιχειρήσεις που επισκέπτονται, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η εξοικείωση και η προσδοκία τους ότι θα τον συναντήσουν και αλλού.